Case Study

University of Gloucestershire

The University of Gloucestershire needed to relocate their business school from their Cheltenham Campus but faced environmental and planning challenges

The University of Gloucestershire needed to relocate their business school from their Cheltenham Campus to the Oxstalls Campus in Gloucester, but faced environmental and planning challenges with a time critical factor of completion by September 2018. The site was a monumental conservation area, providing challenges in the ground – the site of Roman ruins which needed to remain intact. All challenges were overcome, with early engagement with the architect, and a robust communications strategy across the whole project team.

This was Vinci’s first student accommodation in timber frame. The client saw timber frame as a solution that would deliver the robustness required by student accommodation whilst offering the lightweight structure they needed, which complemented and respected the historical importance of the listed buildings in the area. Timber frame foundations are lightweight enough to ensure preservation of the former Roman settlement would remain undisturbed during the build whilst being robust enough to fulfil the build criteria. The structural design solution was engineered specifically to reduce load bearing points, avoid critical ground areas and improve on overall building performance through ‘Superdry’ timber.The student accommodation in Gloucester was a huge win for the developer as the collaboration between Vinci Construction and Stewart Milne Timber Systems worked up a design that could operate in the conservation area, incorporating the flexibility needed to address the challenges of this build. These solutions met the environmental, timing and quality challenges posed by this site, ensuring energy efficiency, increased air tightness, reduced acoustics, reduced energy consumption and completed build in only 24 weeks. The density of the buildings and access to site meant a key communications and operations strategy was implemented by all parties from the outset.

The site was a huge success due to:

  • Speed of build – imperative as students needed to take occupation within a year. 2 blocks were built at once.
  • Lightweight structure for preservation of Roman Settlement – foundations were engineered to meet this demand.
  • The Blocks were designed incorporating progressive collapse with floor cassettes designed to ‘triple span’ over loadbearing walls.
  • Limited ground disruption – through hard standing for the Mantis Static HDT 80 crane.
  • Superdry Timber (Ultra-Joist) was used within horizontal make-up of the structure.
  • Achieved the highest score on record for Health & Safety audit.
  • Adopted a hybrid Pod and Panel approach to increase on-site productivity.
Working with Watford Community Housing

Case Study

Working with Watford Community Housing

Former garage sites repurposed as affordable housing

AIMCH

Case Study

AIMCH

Innovation Consortium set to modernise how we build homes

The Sigma House 2007

Case Study

The Sigma House 2007

In 2007 Stewart Milne Group built the Sigma Home, the first home in the UK designed to Level 5 of the Code…

AIMC4

Case Study

AIMC4

The award winning innovation partnership for fabric first, fit and forget energy efficient homes

Product of the Year 2020

Case Study

Product of the Year 2020

Best Building Fabric Product 2020

Birds Marsh View, Chippenham

Case Study

Birds Marsh View, Chippenham

A site with four phases of timber frame built over four years for Barratt Homes Bristol

Press to search

Get in touch